© Rootsville.eu

Mark Hummel (US)
tiltle: True Believer
music: Blues - Soul
release date: june 30, 2024
label: Greaseland Studio
promo: MAC Radio Promo
info artist: Mark Hummel

© Rootsville 2024


Grammy-genomineerde, Blues Award-winnaar, auteur, Harp Man Mark Hummel had een topjaar in 2014. Grammy-genomineerd voor zijn Remembering Little Walter-cd die hij produceerde en waarop hij optrad, Mark won ook de beste blues-cd en de beste traditionele blues-cd bij de Blues Music Awards in Memphis, Tennessee. Mark's The Hustle Is Real On klom naar #2 en bleef vier maanden in de top vijf van de Living Blues Radio Charts. Hummel's boek "BIG ROAD BLUES:12 Bars on I-80" kreeg lovende kritieken en werd genomineerd voor de beste onafhankelijke boekuitgave.

Mark Hummel begon in 1970 met mondharmonica spelen en wordt beschouwd als een van de beste bluesmondharmonicaspelers van zijn generatie. Dankzij meer dan dertig opnames sinds 1985, waaronder de Grammy-genomineerde release van Blind Pig uit 2013, met Remembering Little Walter (onderdeel van de Blues Harmonica Blowout cd-serie). Mark Hummel's Blues Harmonica Blowout™ begon in 1991 en heeft elke grote legende (Mayall, Musselwhite, Cotton, etc.) op bluesharp gespeeld, evenals bijna elke belangrijke speler op het instrument - een who's who van spelers.

Hummel is een road warrior - een echte Blues Survivor. Gaandeweg heeft hij zijn eigen kenmerkende mondharmonicageluid gecreëerd: een subtiele combinatie van toon, frasering en aanval gecombineerd met een sterk gevoel voor swing. Mark werkt sinds 2000 bij Electro Fi Records en heeft vijf cd's uitgebracht. Dankzij Marks eerdere albums, constante toeren en optredens op de grote bluesfestivals heeft hij zijn solide reputatie in de VS en Europa stevig gevestigd.

Geboren in New Haven, Connecticut, maar opgegroeid in Los Angeles tot hij de middelbare school afrondde. Mark verhuisde op 18-jarige leeftijd naar Berkeley om een ​​carrière in de bluesmuziek na te streven, waar hij voelde dat de muziek serieuzer werd genomen.

Mark startte de Blues Survivors in 1977 met Mississippi Johnny Waters. In 1984 begon Hummel een leven van non-stop toeren door de VS, Canada en het buitenland, wat hij nog steeds minstens 130 tot 150 dagen per jaar voortzet. Hummel heeft getourd of opgenomen met blueslegendes Charles Brown, Charlie Musselwhite, Lowell Fulson, Billy Boy Arnold, Carey Bell, Lazy Lester, Brownie McGhee, Eddie Taylor, Luther Tucker en Jimmy Rogers.

De meeste nummers op "True Believer" zijn originele nummers van Mark Hummel die, in de beste bluestraditie, scherp commentaar bieden op de wereld van vandaag, van de koude onpersoonlijkheid van technologie ("Ghosted") tot de huidige staat van de mensheid ("High Time for the Devil") tot de schurk die je parkeerplaats steelt ("Mr. Two Thirds"). We krijgen ook een idee van Marks brede muzikale invloeden terwijl hij zijn eigen stempel drukt op deuntjes van Elvin Bishop, Otis Rush, BB King, Fleetwood Mac en Little Walter.

Het briljante harpwerk van Hummel is te horen in 'True Believer', met zijn verschroeiende versterkte spel op 'High Time for the Devil', zijn meesterschap op de derde plaats in 'Ghosted' en zijn prachtige chromatische werk op 'You're Breaking My Heart'. bijzonder indrukwekkend zijn. Junior Watson laat opnieuw zien waarom hij een van de meest opwindende gitaristen ter wereld is met zijn spel op "Double Trouble" en "Stop Messin' Around", en de piano van Bob Welch maakt van "Headed for a Heartache" een speciaal nummer. Geen enkele bluesband gaat ergens heen zonder een eersteklas ritmesectie, en Roy Bermudes en drummer Wes Starr zijn dat allemaal, en meer.


tracks:

1 High Time for the Devil
2 Ghosted
3 Headed for a Heartache
4 Double Trouble
5 What the Hell
6 Jackknifed
7 Stop Messin Round
8 Broken Heart
9 Who
10 Mr Two/Thirds
11 The Toddle
12 Lil Electric Guitar
13 Shufflin Days